info@elckerlijc.com

Hofpoort 6, 2300 Turnhout

Over ons

Van de Luizenpoort naar de Hofpoort

Een tiental ambitieuze Turnhoutse jongelingen uit het Kunstverbond wilden in 1959 hun theaterhorizon verbreden en de ‘realiteit van het leven’ op de planken brengen. In één moeite kon misschien ook geëxperimenteerd worden met een andere, modernere speelstijl. Prompt stampten zij een nieuwe toneelvereniging uit de grond: Elckerlijc. Na een paar jaartjes op diverse locaties te hebben gespeeld, vonden zij in 1962 een vaste stek in de Luizenpoort, een steegje aan de Grote Markt, in een zaaltje dat plaats bood aan 60 theaterliefhebbers. In die periode waren er een tiental acteurs en actrices, die ook het bestuur vormden en tegelijkertijd voor decor en techniek zorgden.

Maar de Luizenpoort werd spoedig te klein. Er moest dus naar een nieuwe locatie worden gezocht. In een geanimeerde optocht over de Grote Markt verhuisde de vereniging in 1978 van de Luizenpoort naar de Hofpoort. Voortaan zou Elckerlijc ook officieel Hofpoortteater Elckerlijc heten. De verhuis gaf de vereniging een nieuw elan. Bewust werd nu gewerkt aan de uitbreiding van de groep en werden professionele regisseurs geëngageerd.

Hernieuwde impuls

De nieuwe locatie en de hernieuwde impuls maakten dat Elckerlijc kon uitgroeien tot een vereniging van 70 leden, van wie 40 spelers en met 400 abonnees, van wie sommigen van ver buiten de regio. Momenteel worden zo’n 50 voorstellingen per seizoen gebracht, verspreid over vijf eigen producties, waaronder ook een jeugdproductie. Bovendien wordt dit alles ondersteund door een bekwame en gemotiveerde technische- en decorploeg.